ANALISA PERKEMBANGAN INDUSTRI HALAI DI KEPULAUAN RIAU
Studi Kasus Kawasan Industri Halal Hub Bintan Inti Industrial Estate
DOI:
https://doi.org/10.62375/jmrib.v3i1.361Keywords:
Bintan Inti Industrial Estate, AnalysisAbstract
This analysis study explores the potential and challenges of developing the halal industry in the Riau Islands, with a focus on the Bintan Inti Industrial Estate as a developing halal industrial area. This area was chosen because it is strategic, located on international trade routes, and has access to ASEAN and global markets. This study explores the application of halal industry indicators and identifies best practices applied in the development of halal industrial areas in Bintan, including aspects of infrastructure, regulations and strategic partnerships with various stakeholders as well as .
A b s t r a kKajian ini mengeksplorasi potensi dan tantangan pengembangan industri halal di Kepulauan Riau, dengan fokus pada Bintan Inti Industrial Estate sebagai kawasan industri halal yang sedang berkembang. Kawasan ini dipilih karena strategis, terletak di jalur perdagangan internasional, serta memiliki akses ke pasar ASEAN dan global. Studi ini secara tematik mengeksplorasi penenrapan indikator industri halal serta mengidentifikasi best practices yang diterapkan dalam pengembangan kawasan industri halal di Bintan, termasuk dalam aspek infrastruktur, regulasi, dan kemitraan strategis dengan berbagai pemangku kepentingan serta .
Downloads
References
B. Adamsah and E. Subakti, “Perkembangan Industri Halal Terhadap Pertumbuhan Ekonomi Indonesia,” Indones. J. Halal Res., vol. 5, no. 1, pp. 71–75, 2022.
A. F. ; Ardiansyah, Muhammad Rajab;Lubis and N. A. B. Rahman, “Halal Industry as a Reinforcement of Indonesia Growth Through The Export Market,” Journal, Indones. Interdiscip. Econ. Sharia, vol. 6, no. 3, pp. 3224–3242, 2023.
Kementrian Koordinator Bidang Perekonomian RI, Siaran Pers : Pemerintah Dorong Pengembangan Kawasan Bintan Industrial Estate sebagai Sentra. 2021, p. HM.4.6/15/SET.M.EKO.2.3/01/2020.
O. B. Saputri, “Pemetaan Potensi Indonesia Sebagai Pusat Industri Halal Dunia,” J. Masharif al-Syariah J. Ekon. dan Perbank. Syariah, vol. 5, no. 2, pp. 23–38, 2020.
M. A. Fathoni and T. H. Syahputri, “Potret Industri Halal Indonesia : Peluang dan Tantangan,” J. Ilm. Ekon. Islam ( JIEI ), vol. 6, no. 03, pp. 428–435, 2020.
Zainorrahmah and R. R. Zulfikri, “Peluang dan Tantangan Pengembangan UMKM Halal di Indonesia,” J. Ekon. Syariah, I Thisom, vol. 2, no. 1, pp. 20–31, 2023.
T. B. Penyelanggara and J. P. Halal, Keputusan Kepala Badan Penyelenggara Jaminan Produk Halal Nomor 20 Tahun 2023. 2023, p. Ditetapkan 2 Maret 2023.
A. B. Putra, W. R. Wulandari, M. Nur, and K. Khasan, “International Dynamics of Halal Industry Development : A Literature Review,” RIEF, Rev. Islam. Econ. Financ., vol. 6, no. 1, pp. 75–90, 2023.
S. S. Madjid, “Analisis Peluang, Tantangan dan Strategi Industri Halal di Indonesia ( Pada Masa Pandemic Covid 19 ),” J. Pilar , J. Kaji. Islam Kontemporer, vol. 13, no. 1, pp. 17–32, 2022.
M. H. Zulfakar, M. M. Anuar, M. Syazwan, and A. Talib, “Conceptual Framework on Halal Food Supply Chain Integrity Enhancement Conceptual Framework on Halal Food Supply Chain Integrity Enhancement,” Procedia - Soc. Behav. Sci., vol. 121, no. March, pp. 58–67, 2014, doi: 10.1016/j.sbspro.2014.01.1108.
M. A. Fathoni and T. H. Syahputri, “Potret Industri Halal Indonesia : Peluang dan Tantangan,” no. October 2020, 2021, doi: 10.29040/jiei.v6i3.1146.
J. Creswell, Research Design Pendekatan Kualitatif, Kuantitatif Dan Mixed. 2015.
W. L. Neuman, Social Research Methods: Qualitative and Quantitative Approaches, Seventh Ed. Pearson, 2014.
Asmaria, “Studi Perbandingan Optimalisasi Dalam Pembangunan Ekonomi Indonesia dan Malaysia,” SALAM Islam. Econ. J., vol. 4, no. 2, pp. 73–82, 2023.
Undang-Undang Republik Indonesia No.33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal
Kementerian Keuangan Republik Indonesia 2019
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Eva Amalia Rofii, Wahjoe Pangestoeti
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.